person_outline
search
Anna Laprečka Anna Laprečka
  • Опубликовано

MUZEJ MIŠEVA – JEDINI U SVIJETU

Vlakovi ne staju u Miškinu, a brodovi tu dovoze putnike samo ljeti. No taj ruski gradić na obali Volge živi bogatim kulturnim životom i razvija turizam zahvaljujući neobičnom muzeju - muzeju miševa.
Miš (ruski miška) je sveta životinja u tom gradiću od 6. tisuća stanovnika, 300 kilometara sjeverno od Moskve, koji je po toj životinjici i dobio ime. Prema legendi, miš je 1523. spasio život osnivaču grada Fjodoru Mstislavskom koji ga je probudio dok mu je prijetio ugriz zmije.

U drvenoj izbi koja je nekad pripadala trgovcima, danas obitava 4528 miševa: plišanih, porculanskih, voštanih I izrađenih iz drugih materijala, pristiglih iz svih krajeva svijeta: Hong Konga, Njemačke, Italije, Indije, Kine, pa čak i s Havaja. Svaki je miš upisan u debelu knjigu i muzej pošiljateljima šalje pismo zahvale i potvrdu sa žigom "Muzej miševa".
Miškin danas ima tek dvadeset hotelskih soba, ali puno turističkih zanimljivosti: u potpunosti sačuvanu staru rusku arhitekturu, tri kazališta i deset muzeja, među kojima i muzej Pjotra Smirnova, utemeljitelja istoimene marke vodke i muzej tradicionalnih ruskih čizama "valjenki".